Gädda

Idag har jag tillrett och ätit gädda för första gången i mitt liv. Emmas pojkvän och hans kompisar hade varit o fiskat igår och tagit upp en rejäl gädda. Vill du ha den frågade de mej? Nej, var mitt första svar, för hur tillagar man en sån? Men sen tänkte jag att, varför inte. Nån gång ska ju  vara den första och SÅ jäkla märkvärdigt kan det väl inte vara. Vi får väl slänga den om den är oätbar. Sagt o gjort. Mamma ville gärna äta och jag övertalade min väninna som sa att gädda smakar dy att också testa. Ingen av oss hade ätit detta förut. Dysmaken hade väninnan hört andra säga. Min oro var att alla sagt att det bara består av ben. Men jag har inga problem med ben. Mamma tog på sig att göra iordning den. Den var jättefint rensad och huvudet var inte kvar. Fenorna  var hårda att klippa bort och för att inte tala om fjällen. De var som pansar, men som alla morsor så kan min morsa fjälla fisk riktigt bra. (Det kan faktiskt jag också, bara så ni vet.) Jag gjorde som jag brukar göra med lax i ugnen. Ordentligt med pressad citron, rivet citronskal, salt, peppar och dill inuti. Snittar ytorna och saltar rejält, peppar, citronsaft och timjan. Paketerar in allt i folie och sen in i ugnen i en timma. (Tänker nu på att jag borde haft en klick smör också, men det glömde jag). Kokt nypotatis och dill-citronsås. Mycket spända satte vi oss till bords. Mmm..detta var bland det godaste jag ätit. Definitivt ingen dysmak. Fantastikt gott kritvitt kött. Lång bra ben som var lätta att hitta. Inga som helst problem. En helt supergod middag. Detta måste vi bara ha igen nångång. All heder åt gossarna som fiskat denna läckerbit. Det får ni gärna göra om. Jag lovar att ställa till med gäddfest.
Tänk att vara över 50 och som mamma, över 80 och få uppleva nånting man inte ätit förut, trots att man ofta hört om det. Det är jätteroligt. Synd bara att man gått miste om detta i så många år. Förhoppningsvis får vi ta igen det.

Tack Hans, för det var väl du som drog upp den!

Kommentarer
Postat av: Emma

Japp, det var Hans som drog upp den =)

2009-07-03 @ 22:41:58
Postat av: Rosemarie

Sitter här och letar gäddrecept, och hamnade på din blogg. Konstigt va´... Evelina och hennes pojkvän kom hem från Kalv i dag och hade en gädda med sig. Och vad gör man med den? Men nu fick jag ju ett kanonrecept. Men... måste man fjälla den? och hur gör man då?

2009-07-16 @ 23:45:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0